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CODE:  1997 State Regulations for Barrier-Free Facilities 
 
SECTION:  Section 1106.15, Visual Alarm Placement. 
 
QUESTION:  1.  In an existing facility (no construction being done), where an existing 

alarm system is being replaced with a new system, would section 1106.15 
apply?   

 
  2.  In an existing facility (no construction is being done), and a new alarm 

system is being installed, would visual devices be required, and if so 
would they need to be mounted as designated in 1106.15.2? 

 
ANSWER:  1.  Yes, Section 1106.15 applies.  Alarm systems are not exempt in 

Section 1112.1.4.4; only electrical, mechanical or plumbing systems or 
hazardous material removal are exempt from Chapter 11 standards.  

 
  2.  Yes, Section 1106.15.2 applies.  However, for compliance with 

national requirements, visual alarms placed where their bottoms are 
at a height above the finished floor of not less than 80 inches and not 
greater than 96 inches is considered to be equivalent facilitation (UFC 
1007.2.12.10.2.2). 

 
SUPERSEDES: None 
 
REQUESTED BY: City of Yakima 
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