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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 14-23 

 

CODE: 2012 Washington State Energy Code, Commercial 

SECTION: C402.4.7 Vestibules 

 

QUESTION 1: The City of Bothell is currently reviewing a tenant space for a 

proposed restaurant with a total area of more than 3,000 sf.  However, 

the actual space of the eating portion of the restaurant totals 2,300 sf, 

with the remainder of the overall tenant space separated by partitions. 

The restaurant is located on the ground level of a 5 story building. The 

ground floor of the building has a footprint of 71,000 sf consisting of 

mixed uses including parking garage, residential units, lobby and 

commercial tenant spaces along the building perimeter. The 

commercial tenant spaces are fully enclosed and separate from other 

portions of the building and they have separate entrances into their 

individual tenant space. The upper 4 floors of the building contain 

residential units. 

Section 402.4.7 requires that all building entrances be protected by an 

enclosed vestibule and establishes requirements for vestibules. There 

are 8 exceptions to the requirement. Exception 7 exempts doors that 

open directly from a space 3,000 sf or less and are separate from the 

building entrance. In this building there are multiple entrances into the 

various ground floor spaces. 

Is the door that patron’s access to enter the restaurant considered a 

“building entrance?” 

ANSWER 1: Yes, because it serves as the entrance door to that tenant space of 

greater than 3,000 square feet. 

 

QUESTION 2: Is it the intent of the code to require a vestibule for this space of more 

than 3,000 sf considering the actual area that freely communicates 

with the entrance doors is less than 3,000 sf and the remaining portion 

is separated by partitions? 

ANSWER 2: Yes. The 3,000 square feet of area is based on the total area served 

by the entrance door, not the space open to that door. 

SUPERSEDES:  None 

REQUESTED BY:  City of Bothell 


