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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 11-12 
 

 

CODE: 2009 WSEC 
 
SECTION: Chapter 12, Energy Metering 

 

QUESTION: Section 1201 states, in part, “Whole building energy supply sources 

shall be metered to supply energy consumption data to the building 
owner to effectively manage energy.” This seems to say that all non-
residential buildings must have an electric meter to report on the entire 

building, regardless of electric service rating. Yet Section 1202 seems 
to require whole building metering only when the electrical service 

exceeds the threshold in Table 12-1. Are all buildings not classified as 
residential per the IRC required to have a whole building totalizing 
meter, or only those with an electrical service exceeding 500kVa? 

 
ANSWER: Each building constructed under the IBC must be metered with the 

capability for aggregating the energy use for the whole building by 
energy source. Where the energy source exceeds the threshold in Table 

12-1, each source must also be metered with remote or AMR capability. 

The threshold in Table 12-1 is intended specify when remote reading 
capability is required. 

 

SUPERSEDES: None 

 

REQUESTED BY: City of Kirkland 


