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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 11-05 
 

 

CODE: 2009 IBC 
 

SECTION: 903.2.3 Group E Automatic sprinkler systems 

 

QUESTION: The 2009 IBC section 903.2.3 states: “An automatic fire sprinkler shall be 

provided for Group E occupancies as follows: 1. Throughout all Group E fire 

areas greater than 12,000 square feet in area.” 

 The state amends this section to read:  “An automatic sprinkler system shall 

be provided for Group E occupancies.”  Exception 2 reads: “Group E 

occupancies with an occupant load of 50 or less, calculated in accordance 

with Table 1004.1.1.” 

Was the removal of the term “fire areas” intentional?  Is it the intent of the 

amendment to allow a church (occupant load of 100) and a day care center 

(occupant load of 25) to co-exist in the same fire area of a building (occupant 

load of 125) without a sprinkler system or fire barrier between them? 
 

ANSWER: No.  The intent of the amendment is to require fire sprinklers in all 

Group E occupancies, with the exception of those with an occupant load 

of 50 or less.  Where a fire barrier is not provided to separate 

occupancies, the total occupant load of the building should be 

considered. 
 

 

SUPERSEDES: None 

 

REQUESTED BY: City of Tacoma 


