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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 11-01 
 

 

CODE: 2009 IRC 
 

SECTION: R403.1.3. Seismic Reinforcing 
 

QUESTION: What lap spice dimension and grade of steel should be used in concrete 
footings in Seismic Design Category Do, D1 and D2? Does the Code 

intend for the wall requirements for concrete and steel to also apply to the 
footing requirements?  

 
2009 IRC section R403.1.3. Seismic reinforcing. Concrete footings 

located in Seismic Design Categories Do, D1 and D2, as established in 

Table R301.2 (1), shall have minimum reinforcement. Bottom 
reinforcement shall be located a minimum of 3” clear from the bottom of 

the footing.  

 

Wall requirements for steel:  
In IRC section R404.1.2.3.7.1 Steel Reinforcement…In buildings 
assigned to Seismic Design Category Do, D1 and D2, reinforcing steel 

shall comply with the requirements of ASTM A 706 for low-alloy steel 
with a minimum yield strength of 60,000 psi(Grade 60).  

 

Also in IRC section R404.1.2.3.7.5 Lap Splices . Vertical and horizontal 
wall reinforcement shall be the longest lengths practical. Where splices 

are necessary in reinforcement, the length of lap splices shall be in 

accordance with Table R611.5.4 (1) and figure R611.5.4(1).  
 

ANSWER: Yes, the code intends lap splicing and grade of steel to apply where 

reinforcement steel is required in footings.  The provisions for wall 

reinforcement in section 404 may be applied to footings, for grade 

of steel and lap splices, or the ACI 332 standard may be used. 

 

SUPERSEDES: None 

 
REQUESTED BY: Pacific County 

 


