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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 06-04 
 
 
CODE: 2004 Washington State Energy Code, 2nd Edition 
 
SECTION: 1120 and 1310 
 
QUESTIONS: 1.  Are permanently-installed radiant heaters WSEC compliant in 

covered structures that are not insulated and have one or more sides 
completely open to the outdoors or large windows that are typically 
open? 

2.  If permanently installed radiant heaters do not satisfy semi-heated 
restrictions of Section 1310.2 (Btu limitation, thermostat location, or 
temperature limitation), are permanently-installed radiant heaters 
WSEC compliant in semi-heated structures above work stations? 

3.  What code section allows or disallows the use of radiant heaters in 
the situations described above? 

 
ANSWERS: 1.  Yes, if the space is enclosed and the heater meets the 

requirements for semi-heated spaces. If the space is not enclosed, 
the code is silent on the issue. 

2.  No. Heaters in enclosed spaces must comply with all 
requirements for either conditioned spaces or semi-heated spaces. 

3.  By definition, conditioned or semi-heated spaces are enclosed 
spaces within a building. If a space is not enclosed, it is not 
addressed by the Washington State Energy Code. Any heater used 
within a building must meet the criteria in Section 1310.2 for semi-
heated buildings, or Chapter 14. 

 
 
SUPERSEDES: None 
 
REQUESTED BY: City of Kent 


