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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 06-03 
 
 
CODE: 2003 IRC / IBC 
 
SECTION: 2003 IBC Section 3408.1 
 2003 IRC Section R102.7.2 
 
QUESTION: 1.  When a moved house is being both remodeled and added onto, 

shall the costs of the addition be included when calculating the costs of 
remodeling? 

2.  While the cost of the new foundation is to be excluded from the 
cost of remodeling, if the existing foundation/crawlspace is being 
replaced with a full finished basement, should the value of the finished 
basement be excluded as well? 

 
ANSWER: 1.  Yes. State law allows moved single family structures to meet the 

code in effect at the time of original construction, unless the 
building is substantially remodeled or rebuilt  (RCW 19.27.180).  
An addition to the structure would be considered as rebuilding or 
rehabilitating the structure, and would be included in the cost of 
remodeling for the purpose of determining whether the moved 
structure is substantially remodeled.   

 
2.  No.  The intent is to exclude costs of the foundation only. 

 
 
SUPERSEDES: None 
 
REQUESTED BY: City of Kirkland 


